Jeżeli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi fabrykanci oraz klienci na świecie konsumują na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są pewnie jedyną nacją, jaka z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej niż raz na dzień.

dobra kuchnia włoska Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie główne, a nie jako bazowe cukry, jakie towarzyszą pokarmom jako danie ponadprogramowe – np. w polskiej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest kolejnym olśniewającym przykładem banalnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odkryć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można stworzyć proste lub ewentualnie wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do szablonowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie wypada je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron na ogół gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Zatem, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wtedy można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub też innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto oraz smakowite -o to chodzi!