Typy sushi
Kiedy tak właściwie ludzie zajmujący się rybołówstwem wypatrywali sposobu na to, aby ryby zachowały świeżość tak długo jak jedynie jest to dopuszczalne, przede wszystkim, że towarzyszyła im niezwykle nieraz wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na inteligentny pomysł, a jak wiadomo niesłychanie często takie pomysły rodzą się przypadkiem. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli i ryżu. Kiedy tak właściwie ludzie wpadli na to, że scalając rybę, ryż oraz sól ryba fermentuje oraz jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła najzwyczajniej w świecie furorę. Tę właśnie metodę nazwano nare-sushi oraz wybitnie błyskawicznie wieść o niej rozniosła się godnie po całym kraju oraz wszystkich państwach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz to pokaźniejsze zainteresowanie tematem i dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, aby były one po prostu dobre, a nie tylko świeże. Z w pewnych momentach nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zyskało miano sushi.
ZEN sushi
Początkowo jednak słowo to nie oznaczało tylko takiego dania, bo jako sushi określano formę rozliczenia podatkowego, co jest ciekawostką i wydaje się trochę humorystyczne. Sushi jako danie musiało ewoluować niesłychanie długo, zanim stało się istotnie tym, czym jest dzisiaj, inaczej nie metodą pielęgnacji mięsa, czyli ryby a najzwyczajniej w świecie daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a w związku z tym danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz bezsprzecznie z ryżu.