Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, lecz także przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to też sztuka kulinarna i regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia polska Kraków rynek

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez znakomitych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyśmienitych regionalnych składników – turyści z reguły szukają gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup muszą skosztować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/boccanera/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wyszukują nowych, polskich regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą których mogą o dużo porządniej zaznajomić Kraków i jego okolice.