Selekcja między kawą sypką i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, jaką zapewnia nam producent. W jaki sposób więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
Kawa bezkofeinowa mielona
Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Dlatego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania pozyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele prawidłowiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się gruntownie inaczej w wypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika połączona z delikatnością powoduje, że nawet najbardziej ekskluzywny gatunek kawy nie traci na wartości na skutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – zalety
Kawa Kona Extra Fancy
Kawa mielona jest kapitalną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale nadal zależy nam na solidnej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji i po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze porządnej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odszukać się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które niejednokrotnie może nas zmylić.