Kiedy myślimy o włoskim pożywieniu, migiem myślimy o pizzy oraz makaronach. Jako obcokrajowiec podróżujący we Włoszech, zawsze uważamy, że pizza oraz makaron to dania, jakich należy spróbować, niemniej jednak czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, które warto polecić, by faktycznie zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej oraz co jada autentyczny Włoch?
Zdecydowanie należałoby starać się w pełni zaznajomić kuchnię włoską, nie zapominając o pastach oraz pizze. Włochy to mały kraj na mapie, niemniej jednak jego regionalne potrawy są zróżnicowane i niezwykle terytorialne. Inne specjały włoskie, które przynoszą jaśniejsze pojęcie na temat prawdziwej i autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać też liczne nadbrzeżne przetwory z owoców morza.
Pizzeria w Krakowie
• Kuchnia włoska w ogromnej mierze polega na świeżych, sezonowych produktach oraz mieści odzwierciedlenie w istotnym menu warzywnym „contorno”, jakie zawsze zaopatruje białko entrée w pospolitym włoskim posiłku, również domowej roboty, jak oraz serwowanym w restauracji.
• Potrawy powszechnie związane z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań terenowych. Zostały one dobrane do historii przez włoskich imigrantów, jacy pod koniec wieku przywieźli ze sobą przestarzałe przepisy kulinarne szablonowe dla ich ojczyzny oraz dostosowali je do oryginalnych składników lokalnych oraz w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze warto zachować w pamięci o prawdziwie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy wyłącznie czosnku i oregano. Włoska sztuka gotowania – również obeznana, jak i domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana oraz złożona forma ich dostatniej i wielopłaszczyznowej kultury.
W jaki sposób osobiście przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu podróżników opiera się na przewodnikach i hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, lecz nie jest tajemnicą, że to pytając lokalnych mieszkańców wolno znaleźć się w perfekcyjnych punktach gastronomicznych. Jeszcze przyzwoiciej – aby w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najodpowiedniej byłoby spróbować „wkręcić” się na prawdziwy włoski obiad, w jednej z regionalnych willi